П`ятниця, 17.05.2024, 05:42
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Меню сайту
Новини України
Поділися з друзями
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Квітень » 6 » Чому «Сумиобленерго» та чиновники так відносяться до сумчан, промисловості, малого і середнього бізнесу?
12:00
Чому «Сумиобленерго» та чиновники так відносяться до сумчан, промисловості, малого і середнього бізнесу?

Чому «Сумиобленерго» та чиновники так відносяться до сумчан, промисловості, малого і середнього бізнесу?

Вже багато жителів Сумщини мали великі проблеми у зв’язку з відключенням світла. Але вони не йдуть ні в яке порівняння зі збитками, які несуть підприємці міста та області.

Керівники кооперативів, сільських господарств, магазинів та інших підприємств в особі депутата обласної ради Миколи Полілуй знайшли людину, що готова відстоювати їхні інтереси.

В інтерв’ю з ним ми освітлимо головні питання громади до влади на прикладі найбільшого в області кооперативу «Ярославна». 

- Миколо Вікторовичу, як виникла ситуація, що керівники підприємств не були повідомленні про години відключення, чому з ними не погоджені графіки відключення? 

- Почнемо з того, що так сталося, що ПАТ «Сумиобленерго» природний монополіст і приватна структура. Цій організації дісталися усі досягнення Радянського Союзу, мережі, підстанції, лінії електропередач. Вони лише транспортують електроенергію, користуючись інфраструктурою та споживачами.

Договори підписані з «Сумиобленерго» і їх умови односторонні. Ця компанія не несе ніяких обов’язків за наявність струму у кінцевого споживача. А потрібно платити кошти за використаний струм і громадяни сплачують. А струму не має, і куди дівається відповідальність?

Питання до законодавця і Кабміну, чому неякісно надані послуги монополією? Це знущання над підприємництвом та промисловістю?  Ці проблеми повинні усувати Кабмін і законодавець, щоб вирівняти обов’язки між споживачем і організаціями по наданню послуг транспортування струму і постачальником.

Аналізуючи дії глобально, аналітично цю ситуацію можливо було опередити, якщо б в державі серйозно підходити до верифікації ризиків. Але по-перше, здається, що все у державі навмисно доводять до критичного рівня.

А по-друге, в області за енергоресурси є умовно відповідальні люди, які законодавчо можуть інформувати громадськість, складати графіки, а можуть і не робити цього. Бо вони законодавчо не несуть відповідальності, ні як державні посадовці, ні як люди моральної гідності.

Вони мабуть розраховують на терпіння людей, мов, викручуйтесь, як зможете, сильніші будете. Це нібито форс-мажор. І починають розповідати, що нібито дефіцит потужностей, в аварійному стані енергоблоки, вугілля з Африки хтось не якісне закупив тощо.

У зв’язку з недостатньою кількістю електроенергії по області у піковий час «Сумиобленерго» розробила графік відключення електроенергії. Вони надали його до обладміністрації на узгодження і підписав його чомусь Шевченко С. В. (директор Департаменту екології, паливно-енергетичного комплексу та природних ресурсів).

На жаль у цей час в. о. голови Сумської ОДА Боршош І.С. був на лікарняному, наскільки правомірним був його підпис – це питання. Шевченко С. В. не поміркував, не узгодив цей графік з потребами промислових та сільськогосподарських виробників, не прийняв виважене рішення, тому підприємці мають великі проблеми.

Зрозуміло, чиновники відзвітувалися, що вони не спроможні щось зробити, щоб захистити область. Хоча могли хоча б інформаційно це зробити. У них є всі необхідні державні джерела, ЗМІ, Інтернет.

По-перше, стає питання відповідальності чиновників по забезпеченню і наданню якісної інформації по електропостачанню в усіх районах та містах. По-друге, хто відповідальний від ОДА за складання графіків по відключенню електроенергії і забезпеченню їх виконання?

Графіки нібито запропоновані, але не витримуються, і тут є недобросовісність чиновників по відношенню до своїх прямих постійних обов’язків. По-третє, мільйонні збитки нанесені мешканцям області, підприємництву і підприємствам по псуванню електрообладнання.

- Ви можете навести конкретні приклади? 

- Як приклад, кооператив «Ярославна» Путивльського району. Молочний кооператив має гарне холодильне обладнання та по переробці сировини, але ж воно не працює. В результаті в кооперативі лише за дві доби без електрики скисло 60 тонн молока! І підприємству нанесені збитки в сумі понад 2 млн. грн.

У «Ярославні» налічується 5 тисяч корів, що складає 10% від загальної кількості поголів’я на Сумщині. Кооператив проводить діяльність по виробництву молока в 8 районах Сумської області, в 139 населених пунктах. Він об’єднує 3477 членів, 1321 особисте селянське господарство. 

- І це ж, мабуть, далеко не єдиний приклад? 

- В інших районах така ж ситуація з великими фермерськими господарствами, наприклад, в Конотопському в ТОВ «Вітчизна», де велике поголів’я крупного рогатого скота, по Сумському та Краснопільському районам. В результаті недобросовісного виконання послуг господарства несуть шалені фінансові збитки від падіння поголів’я.

По промисловим районам зупинилися повністю підприємства переробної галузі, де є цикли обробки продукції і підтримки технологічного процесу, що залежать від електропостачання. Це великі збитки по всім хлібозаводам, молоко- і м'ясокомбінатам, птахофабрикам та елеваторам.

Що ж казати за такі великі підприємства, як «Фрунзе», «Хімпром» та «Імпульс»?  

Ми живемо в правовій державі? Де ж дії влади? Як може бути повний вакуум в інформуванні підприємців? Існує багато програм, створених для поширення кооперативного руху, навіть з Європейського Союзу виділяються різні гранти, усі розуміють, що за кооперативами майбутнє.

Шановні чиновники – це диверсія, порушення правових норм суспільства! Все можливо терпіти, але збитки моральні та матеріальні треба рахувати! Хто їх буде відшкодовувати!?

На підтримку кооперативів на Сумщині цього року з обласного бюджету було виділено 2 млн. грн., і виходить, що влада зовсім не послідовна, однією рукою підтримує підприємців, а іншою руйнує їх бізнес. 

- Що ви робите у цій ситуації? 

- Я та депутати обласної ради Волков В. В. та Тимошенко В. М. написали листи голові обласної ради Клочку М. О. та Боршошу І. С. по консолідації зусиль, виправленню та негайному втручанню в ситуацію.

В нашому зверненні є пропозиції зняти напругу в суспільстві. Хто повинен взяти відповідальність? Ми говоримо за те, що діяльність сумської влади і депутатського корпусу повинна показати громаді, як можливо такі проблеми виправляти.

Усі розуміють складне становище у країні, потрібно економити, але це маємо робити з найменшими втратами для людей та бізнесу. Якщо влада не вирішить це питання, будуть прийняті конкретні міри. Підприємці вже наготовили баки і можуть приступати до люстрації.

Вони налагоджені категорично, тому влада повинна почути промисловість та підприємництво. Адже бізнес чує владу, сплачує податки, наприклад, кооператив «Ярославна» сплачує у державну казну 7 млн. грн. на рік!

Якщо не будуть почуті підприємці, не будуть враховані їх інтереси, ми змусимо чиновників нести відповідальність за свої дії! Їх терпіння і довіра обмежені в строках! Зараз треба боротися за кожне підприємство, кожне робоче місце! Це промисловий тил держави, яка знаходиться у військових подіях на східному півдні України. ®

Аніта Пушкар

 

Переглядів: 421 | Додав: patriot_of_ukraine | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar