П`ятниця, 17.05.2024, 08:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Меню сайту
Новини України
Поділися з друзями
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини сумщини
Головна » 2015 » Травень » 7 » Отримати субсидію не так просто: нюанси у питаннях-відповідях
21:31
Отримати субсидію не так просто: нюанси у питаннях-відповідях


Оформляючи субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, люди зіткнулися з багатьма труднощами Урядовці запевняли, що оформити субсидію можна буде за спрощеною схемою - на підставі лише заяви та декларації про доходи. Справді, у квітні майже всі споживачі житлово-комунальних послуг отримали бланки цих документів, які потрібно було заповнити та віднести або відіслати поштою в управління соцзахисту за місцем реєстрації. Проте чимало людей зіткнулося із труднощами вже на першому етапі - правильно заповнити бланки виявилося не так уже й просто. Особливо, коли йдеться про доходи. Наприклад, чи треба вказувати у декларації доходи від депозиту у проблемному банку, які були нараховані у 2014 році, але не виплачені? Ситуацію ускладнює те, що помилка при декларуванні доходів може обернутися чималим штрафом. Адже у новому Порядку оформлення субсидій прописали: коли виявиться, що особа подала неповні чи неправдиві відомості про доходи та витрати, то її можуть змусити повернути виплачену суму субсидії у подвійному розмірі.
На найактуальніші запитання, пов'язані з оформленням субсидій по-новому, газета "Експрес" попросила відповісти Оксану Яковець, заступника директора департаменту соціального захисту населення Львівської ОДА.
- Оксано Степанівно, ціни на газ та електроенергію відчутно зросли у квітні, а спрощена система надання субсидій запрацює з травня. Якщо особа подасть заяву і декларацію в травні чи червні, то їй зможуть нарахувати субсидію і за квітень?
- Спрощений порядок діятиме з травня. І навіть якщо людина звернеться в червні, їй можуть визначити право на цей вид державної допомоги за попередній період, але лише з травня. Якщо ж людина захоче оформити субсидію на квітень, то їй доведеться оформляти її на цей місяць за старою схемою, тобто надаючи всі належні довідки. --За який період потрібно вказувати доходи у декларації?
- При зверненні за субсидією, яку надаватимуть за спрощеною процедурою з 1 травня, декларант проставляє суму власних доходів та доходів членів родини, котрі зареєстровані на даній житловій площі, за календарний 2014 рік.
- Які доходи слід перераховувати у декларації? Чи включати до доходу, приміром, допомогу при народженні дитини?
- У дохід вносять усі суми грошових виплат, одержані у 2014 році. Це і заробітна плата, і пенсія, і виплати за творчу чи наукову діяльність, і за роботу за сумісництвом, і стипендія, і суми соціальних допомог. Сума допомоги при народженні дитини одноразова, тому не враховується.
- Що розуміти під поняттям "чистий дохід"? Багато бухгалтерів не знають, яку довідку про доходи надавати, - без військового збору та соціального внеску чи з ними?
- Заробітну плату людини, яка працює, декларує без урахування податку з доходів фізичних осіб. Розмір єдиного соціального внеску та військового збору враховується як дохід.
- Чи включають до доходу відсотки за депозитами? Людині потрібно самій вираховувати ці доходи від депозитів чи брати довідку в банку?
- Якщо людині у 2014 році виплачували відсотки за депозитними вкладами, то ці суми треба задекларувати. У який спосіб вона уточнить отриману суму, це її вибір. Орган соціального захисту населення не має права вимагати від заявника зайвих документів, у тому числі довідок.
- Якщо депозити у валюті, то хто повинен перераховувати дохід у гривні - людина, котра претендує на субсидії, чи банк? Адже курс валют протягом минулого року часто змінювався.
- Перерахунок здійснює сама людина за курсом, який встановлено на день звернення за субсидією.
- Якщо дохід за депозитом у 2014 році був нарахований банком, але не виплачений, бо там запровадили тимчасову адміністрацію, чи вказувати його в декларації?
- Це питання нині з'ясовують із Державною фіскальною службою України. Будуть додаткові роз'яснення.
- Чи враховувати до доходу грошові перекази з-за кордону?
- Це питання також буде врегульовано найближчим часом.
- Як пенсіонерові дізнатися точну суму пенсії за минулий рік, адже там були індексації? Чи потрібно брати довідку з Пенсійного фонду?
- Орган соціального захисту населення не має права вимагати будь-які довідки про доходи, у тому числі про розмір пенсії. Але для того, щоб людина була впевнена та спокійна в достовірності задекларованих сум, їй варто уточнити їх у будь-який прийнятний та доступний спосіб.
- Чи зможе людина, котра має пільги, наприклад, дитина війни, претендувати на субсидії?
- Звичайно, претендувати може і звернутися за субсидією може. Однак при визначенні права на субсидію врахується грошовий еквівалент пільги.
- Телефонують багато родин, чиї діти навчаються за кордоном. Вони прописані тут, але фактично живуть, наприклад, у Польщі чи Чехії. Чи вказувати їх у декларації?
- На сьогодні законодавчо врегульовано врахування доходів студентів денної форми навчання в українських вишах. Враховується розмір стипендії таким, яким він виплачується. При відсутності стипендії (наприклад, навчання на платній основі) студент враховується до складу родини без зазначення його доходів. Ситуація зі студентами, які навчаються за кордоном, ще однозначно не вирішена. Фактично перебуваючи за кордоном і зберігаючи постійне місце реєстрації на території України, особа порушує закон про свободу пересування та вільний вибір місця проживання.
- Якщо в сім'ї є особа, котра офіційно ніде не працює і не отримує доходів, то чи може така сім'я претендувати на оформлення субсидії?
- За спрощеним порядком знято всі обмеження щодо призначення субсидій, у тому числі й те, що родині може бути відмовлено у випадку, коли працездатний член не працює, не навчається, не служить і не перебуває в центрі зайнятості як такий, що бажає працевлаштуватися. Право родини на державну допомогу - житлову субсидію - залежить від доходів. У зазначеному випадку дохід для працездатної непрацюючої людини враховуватимуть на рівні величини прожиткового мінімуму, визначеного для працездатних осіб - 1218 грн. щомісячно.
- Чи потрібно для мешканців, котрі проживають у приватних будинках, надавати довідку про склад сім'ї при оформленні субсидій? Адже ця інформація записана лише у домовій книзі, що є у власника.
- Спрощений порядок передбачає подання лише двох документів - заяви та декларації про доходи і витрати. Усю іншу потрібну інформацію орган соціального захисту населення витребовує та перевіряє шляхом запитів, обстежень. До речі, у бланку заяви є розділ, який передбачає подання інформації про членів родини, які зареєстровані на одній площі із заявником.

http://expres.ua/main/2015/05/07/134924-naspravdi-subsydiyu-vzyaty-neprosto-nyuansy-pytannyah-vidpovidyah

Переглядів: 680 | Додав: yuliy-yaroshenko | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar